HTML

lengyelbalazs

Friss topikok

  • lakerzso: most én is ültettem lencsé sárgaborsót majd kiderül hogy mijen és majd le irom (2013.04.29. 11:28) 20.
  • lengyelbalazs: @edaniel: oké oké. D. pont, a lejtő alján az egyenes és a lejtő találkozásánál a meredekebb oldal... (2012.04.12. 14:32) 102.
  • lengyelbalazs: @Benjamin26: -ez a bajom nekem is. képlet alapján tényleg nem kellene változnia, de ez akkor nem ... (2012.02.20. 07:49) 100. jubileum avagy a centenárium
  • lengyelbalazs: és abban folyékony állapotban van? (2008.03.24. 21:27) 98.

Linkblog

85.

2007.09.01. 20:40 lengyelbalazs

 

2007. 09. 01

 

Azon gondolkodtam, hogy mi lesz, ha beüt a krach. Elfogy a kőolaj, és a sejkek sem adják elő a vízzel hajtott autók tervrajzát. Milyen korlátozást fognak hozni?

Jó, nézzük még azt az állapotot, amikor csak vészesen fogy, és ha még van is belőle, tudjuk, hogy a jelenlegi ütemben 10 évig elég. Lépjünk túl azon, hogy amerika elfoglalja az összes olyan országot, ahol még maradt. Ugyanúgy kapja mindenki, ahogy eddig, és az országok osztják be a maradékot.

Mit mondanának a döntéshozók? Vagy inkább nézzük, ki milyen döntéseket hozna? Mit tiltanánk be? Nézzük csak, mit üzemeltetünk kőolajjal és földgázzal? A legkézenfekvőbb a közlekedés. Mit kezdjünk vele? Én a repülést tiltanám be elsőként. Mint tudjuk, a repülés a leg környezetszennyezőbb az utazások közül. 30 tonna kerozint éget el 100 ember 3.000 km alatt (kb 26.000 liter). Utána, gondolom betiltanám az 1.500 cm3 feletti autókat. Vagy inkább legyen egy olyan, hogy a szállítható személyenként maximálisan 300 cm3 lehet az autók lökettérfogata. És ez érvényes lehet a kisbuszokra, buszokra is. Persze emellé kell még egy lóerő szabályozás is, mert akkor jönnek a turbós kocsik, amik az 1,4 motorból csinálnak 200 lóerőt és fogyasztanak 18 litert százon. Ok, evvel megvolnánk. De még mindig nagyon fogy az a fránya. Mi a következő lépés? Az autók beszüntetése. Régen is éltek így emberek. A tömegközlekedést korszerűsítjük, felfejlesztjük, és a kocsikat betiltjuk. Választást biztos nem nyernék. De mit lehetne mást csinálni? Közlekedéssel megvolnánk. Nézzük a többit. A leggázosabb szó szerint a gáz. Gázfűtés. Mit lehetne ez ellen csinálni? A lakások szerintem 5/3-a gázfűtéses. Ki lehet ezt egyáltalán védeni? Nem költözhet mindenki délre, ahol nem kell télen fűteni. Ha fával tüzelünk, akkor gyorsan elfogyna 6 milliárd ember fenntartásához az őserdők nagy része. Itt a geotermikus energia jöhet szóba, de sajnos a mostani technológia gyerek cipőben jár. Addig marad az atom, szél, nap, vízenergiával termelt árammal való fűtés. Mi lenne, ha kicsi atomerőműveket építenénk? Kerületenként egyet, és az készítené távfűtéshez a melegvizet. Biztos nem leszek a zöldek kedvence, de nem sok jobbat tud még a tudomány. Sajnos nem fogom feltalálni a spanyolviaszt. Egy szerencse van azért. A földgázkészletek sokkal nagyobbak, mint a kőolaj. Így talán több idő van a módszerek kifejlesztésére.

Menjünk tovább. Mire használunk még kőolajat? Hát a legnagyobb szívfájdalom, gondolom, nem csak nekem, az áram előállítására. Nézzük. Ezen, hogy lehet radikálisan csökkenteni? Pár példa. A közvilágítás megszüntetése éjjel 12 és 5 óra között. Ezzel nem sok választót vesztenék, és mégis el lehet érni némi csökkentést. És még? Sajnos innen már csak a háborúban megszokott rendszer ugrik be. Havonta minden személy csak egy bizonyos mennyiségű kW-ot kap. Innen már csak egy lépés a jegyrendszer. Nem jó. Mit csináljunk akkor? Tiltsuk be a klímát, a mosogatógépet, a mosógépet, és a hajszárítót? Nyílván ez sem jó. De lehetne csak energiatakarékos izzókat megkövetelni, és lehetne rábírni az embereket, hogy kapcsolja már le azt a villanyt amit nem is használunk.

A legjobbnak az tűnik, amit a hangyák csinálnak. A nyári termést felhalmozzák télire. Így megoldódott a téli energiaszükségletük. Mi lenne, ha a nyáron szerzett energiát, valahogy el tudnánk tárolni télire? Akadémikus a kérdés, de nyaranta annyi felesleg van napsütésből, hogy jó lenne abból valahogy félretenni valamennyit a szűkösebb időkre? Könnyen felmelegedő és lassan kihűlő anyagot kellene kitalálni, de sajnos ez még Verne Gyulának sem ment. Így marad, amire mindenki gondol. Szépen elfogy a fekete kincs, amerika lekaszabolja azokat, akiknek tovább marad, mint nekik. Ezt gyorsan felélik, majd a következő télen szépen megfagy a népesség fele. És innentől jöhet a megújulás. Talán annyi embert el fog tudni tartani a Föld.

3 komment · 1 trackback

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdes-felelek.blog.hu/api/trackback/id/tr70154974

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: agen sbobet 2018.01.03. 15:42:52

Filmek bejglitúladagolás mellé - Kritizátor

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.09.04. 11:00:03

Múltkor mi is hasonlón gondolkoztunk. Pontosabban azon, hogy mikor volt a nagy olajválság amerikában, hirtelen elkezdtek az 5-6 ezer köbcentis autók helyett normálisakat gyártani. Mert muszáj volt. Most megint kezd e szempontból eldurvulni a helyzet, hiszen a kertvárosi anyukák egyre többen járnak rohadt nagy terepjárókkal még a sarki boltba is. Pedig megint lenne ok rá, hogy ne tegyék. Van "állítólag vmi globális felmelegedés szerűség". Csakhát úgy tűnik ez nem izgatja őket, hiszen most csak kéne, régebben pedig kellett.

lengyelbalazs 2007.09.04. 12:46:21

igazad van. nekem volt régen egy főnököm, aki mindig azt mondta, hogy olyan nincs, hogy kéne. ezt a szót ne is használjuk. el kell dönteni, hogy kell? vagy nem kell?
nekem az a hitvallásom, hogy minden csak elhatározás és szankció kérdése. ha elveszik a gyorshajtók kocsiját, akkor nem lesznek gyorshajtók. ha törvényben előírják a fent írottakat, és kellően szankcionálják, akkor lehetne változtatni a jelenlegi állapoton. Persze lehet ezt tovább ragozni, és ellenpéldát találni. Mondok is egyet. Itt van a parlagfű esete. nem tudja megállítani az 5 milliós büntetés. igaz erre nincs elég ellenőrző ember.

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.09.12. 12:53:43

Igen, el lehet dönteni, hogy kell, csak hiába mondja ezt pár millió ember a föld másik felén, ha az amcsikat ez nem hatja meg :(
süti beállítások módosítása