HTML

lengyelbalazs

Friss topikok

  • lakerzso: most én is ültettem lencsé sárgaborsót majd kiderül hogy mijen és majd le irom (2013.04.29. 11:28) 20.
  • lengyelbalazs: @edaniel: oké oké. D. pont, a lejtő alján az egyenes és a lejtő találkozásánál a meredekebb oldal... (2012.04.12. 14:32) 102.
  • lengyelbalazs: @Benjamin26: -ez a bajom nekem is. képlet alapján tényleg nem kellene változnia, de ez akkor nem ... (2012.02.20. 07:49) 100. jubileum avagy a centenárium
  • lengyelbalazs: és abban folyékony állapotban van? (2008.03.24. 21:27) 98.

Linkblog

20.

2007.01.16. 18:21 lengyelbalazs

 

2006. 01.16

 

Nem mondom, hogy érdekes lesz a kérdés, de jó, az biztos. Lemértem már a kollégáimon, és a családomon. Ismeritek a betonfőzeléket? Sárgaborsóból van. De azt mondjátok meg milyen növénynek a termése ez? Egyáltalán ki látott már ilyet? Félgömb alakú sárga izék teremnek rajta? De hol a földben, hüvelyekben? A katonaságban etetik orrba szájba, úgyhogy biztos olcsó, de hol terem? Magyarországon? Nem tudom de senki nem tudta eddig, akit megkérdeztem. A másik ilyen rejtélyes növény a lencse. Mindenki ismeri, tudjuk milyen íze, de hogy milyen növényen terem, és hol, és ki látott egyáltalán ilyet, azt nem. Az a durva, hogy bárki felismeri az összes növény alapanyagunkat. Mindenki tudja, hogy néz ki a krumpli, a borsó, a bab, a tök, de a sárgaborsó és a lencse? Mik ezek? Lehet, hogy nem is növények, hanem gyártják őketJ?

Van ám komoly kérdés is. Így szól: Kapsz 1 milliárd forintot, ha leülsz most 5 évet a csillagban. Megtennéd? Sok mindentől függ: ilyen, az hogy hány évesek vagyunk. Lehet, most bevállalnám 30 évesen, de ha 55 lennék, már nem biztos. Vagyis, ez se igaz így teljesen, ha a gyerekeim és az unokáim életét megoldanám teljesen. Nem sok gondjuk lenne az életben. Jó kérdés, túl sok mindentől függ rá a válasz, úgyhogy hozza meg mindenki magában a saját döntéseit. 2 percet megér.

Tudjátok mire jöttem rá? Amikor bementünk az iskolába és beültünk egy töriórára, semmi másról nem tanultunk, csak a háborúkról. Gondoljatok csak bele. Egyszer sem volt olyan, hogy azt mondták volna, most tanuljunk a 100 éves békéről. Görögök küzdöttek a perzsákkal, aztán a rómaiak lenyomtak mindenkit, hogy megszülessen a Római Birodalom, Nagy Sándor, aztán a keresztes hadjáratok, inkvizíció, 30 éves háború, 100 éves háború, Napoleon-i hadjáratok, francia forradalom, gyarmatosítások, első világháború, második világháború, korea, vietnám. Értitek már miről beszélek? Még az ősmagyarokról is mi jut elsőre az eszünkbe? Lóról jól letudtuk nyilazni az ellenséget. A magyar történelem se sokkal jobb. Itthon ugyanez volt, csak mi nem az ellenséget, hanem inkább egymást öltük. Érdekes kis történelmünk volt mi? És még mondják azt, hogy agresszívek a mai fiatalok.

Ez különben tudjátok mitől van? Attól, hogy a mai fiatalok nem sportolnak. Nem tudják levezetni az energiájukat. Régen mi volt? Akik nem sportoltak, azok a gyerekek felásták a kertet, leszedték az almát, vagy kapáltak a szülőkkel. TV nem volt, számítógép nem volt, estig foci a téren, azt szevasz, nem kellett altató. Ebben kell keresni a hibát. De mi felé megyünk? SPAR épül a focipálya helyén. Miről beszélünk egyáltalán? Elhízott gyerekekről, nincsenek fegyelmezve, nem lehet velük bírni? Máshol kell keresni a megoldást.

10 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdes-felelek.blog.hu/api/trackback/id/tr5928820

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.01.16. 19:49:08

ÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ. Ezt most ugye nem komolyan gondoltad? Akkor mondjam én is, hogy "a mai fiatalok" nem tudják mi fán terem? :P Gyártják :D. Még jó, hogy növények, és kivételesen még a belőlük készült főzeléket is meg lehet enni :).

Hát nemtom, hogy megtenném-e. Mert modjuk én spec. a lányokat szeretem... De utánna mondjuk elég jól elélhetnék csak a kamatokból, hát még ha sikerülne jól befektetni. Ha el tudnám magam rendesen foglalni (és lehetne zenét hallgatni, ez fontos!), és nem b@szogatnának, akkor lehet.

Az ember ilyen idióta állatfaj, ha unatkozik, akkor háborúzik :(. De tanultunk békeidőkről is (hogy öltözködtek, mit ettek, iparosodás, városiasodás...)
(Egyébként van nekem is egy érdekes gondolatom, majd ha lesz időm leírom.)

lengyelbalazs 2007.01.16. 20:03:36

de komolyan mondom, úgy tünik, hogy Magyarországon nem terem egyik sem, keresgéltem, kérdezgettem, és senki nem látta még a növényét. A termését persze, az más. A sárgaborsó, pedig szerintem a zöldborsó lehántolva, és megpirítva, amitől sárga lesz. de nem találtam meg pontosan. érdemes utánanézned, és utána nem leszel ennyire biztos magadban.:)

lengyelvili · http://lengyelvili.freeblog.hu/ 2007.01.16. 21:38:17

Azt hiszem összetehetjük a kezünket, hogy korunkban eddig még nem kerültünk közelebbi kapcsolatba egy háborúval, de ahogy elnézem a dolgot, nemsokára akár ki is nézhet egy. Azt viszont mindannyian beszophatjuk, mert megyünk a frontra. Akár polgár, akár világ, vagy bármi e kettő között, egykutya. A polgárháború és a más pártállás/vallás stb üldözése sem magyar kiváltság. Bármelyik mondjuk európai nemzet történelmébe beletúrsz, 5 perc alatt meg is találod. Így megy ez. Nekünk viszont kivételes szerencsénk van, és ezt nem szabad elfelejteni.

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.01.16. 21:59:23

"A lencse nagyon régi kultúrnövény. Közép-Európában már a kőkorszak idején termesztették. Jelenleg Európa déli, dél-keleti részein, főleg a Földközi-tenger mentén fekvő országokban termesztik.
A lencse a hazánkban termeszthető hüvelyesek közül az egyik legértékesebb és legkeresettebb élelmiszer." /forrás: www.terebess.hu/tiszaorveny/zoldseg/lencse.html/
Sárgaborsóra még semmi értelmeset nem találtam :(

"Mindannyian beszophatjuk, mert megyünk a frontra". Ez az ami biztos nem lesz. Már mint, hogy én megyek a frontra. Akkor már inkább "ingyen" 5 év a csillagban.

lengyelbalazs 2007.01.19. 18:19:25

tovább nyomoztam a lencse és a sárgaborsó ügyben, de nincs semmi. lencse ok, azt valószínűleg tényleg termesztik itthon, de nem találtam egy képet se róla. a sárgaborsó viszont jó rejtőzködő, egyszerűen semmi értelmeset nem tudtam összeszedni róla. már a biológia tanszék felhívásán gondolkodom.

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.01.19. 19:02:51

Neten tényleg nincs semmi kép, vagy értlems dolog róluk. De megkérdeztem nagyanyámat, aszondta, hogy a sárgaborsó ugyanolyan mint a rendes, ugyanúgy elültetik, csak hagyják megérni, mint a babot.

Hill 2007.01.21. 14:11:23

Sziasztok!

Némi nyomozás után az alábbiakra jutottam. A sárgaborós másik, talán hivatalosabb elnevezése a szárazborsó, ami:

HANKA
Sárgamagvú étkezési szárazborsó

Botanikai jellemzése: Magalakja kissé tojásdad. Hagyományos levélkés típusú. Szára középhosszú, lombszíne zöld. Virágja fehér színű. A hüvelye középnagy, gyengén görbült, tompa végű. A magkezdemények száma közepes. Ezermagtömege: 240-260 g. Magja hántolva élénksárga.
Gazdasági értéke: Intenzív termesztési körülményeket igénylő fajta, gépi betakarításra alkalmas, mert a hüvelyeit a szár első negyedében képzi. Állóképessége közepes. Fuzáriumos tőhervadással szemben ellenálló.
Potenciális termőképessége: 5,5-6 t/ha.

Képe is van neki;)

www.nyirkutato.hu/pages/fajta/szarazborso/hanka.htm

Lencsével kapcsolatban az alábbi, röpke:) leírásra akadtam:

Lencse

(növ., Lens Tourn., Ervum Tourn.), vitorlás virágu, kacskaringós fű, levele ágas, 2-sok páru levélkékből alakul, a csúcsa szálkaheggyel (lemeztelen levélnyél) v. kacskaringóval végződik. Virágfürtjét magános v. kevés virág alkotja, hüvelye lapított, egyrekeszü, 1-2 magu, magva nagyon alapított, kerek. A Lens génusznak 8 faja van a mediterrán vidéken és Ázsia nyugati részén. A Lens esculenta L. v. Ervum Lens L. (termesztett L.) Európa déli részéről és Keletről ered, 15-45 cm. magas, szőrös; levele többnyire hatpáruan szárnyalt, levélkéje hosszas, csonkított v. csorbított; virága 1-4-enként nő, fehér lilával eres v. kékes, hüvelye kopasz, kétmagu.

A L. a legrégibb kulturnövények egyike, melynek több faja létezik. Közülük a legértékesebb a nagyszemü fillér- és Középszerü szürke L. Tájfajtái közül kiemelendők a stockeraui és a gömöri L. Sikeres termelésének feltételei: szelid éghajlat és jó mivelésben álló, homokos és meszes vályogtalaj. Megfelelő előveteményei a trágyázott kapásnövények. Vetés ápril hóban történik legcélszerübben sorvetőgéppel 20-30 cm.-nyi sortávokra. Minthogy a L. szára a földön elterül, mi esős időben szemtermésének hátrányára van, a L.-t árpával keverten is szokás termelni. Legveszélyesebb ellensége a L.-zsizsik (Bruchus lentis). Ahol ez a rovar honos, zsizsikmentes L. nem termelhető. A tisztán vetett L.-t éréskor kinyűvik, a keverten vetettet lekaszálják. Kataszt. holdjáról 6-12 hl. 75-86 kg.-os L. és 4-8 q takarmánynak alkalmas szalma nyerhető. - A L. betegségeit l. Hüvelyesek.

A L.-nek, mint valamennyi hüvelyes veteménynek, nagy tápláló értéke van, könnyebben emészthető, mint a borsó, a magyar közmondás szerint szépít is. A beduin kenyeret süt belőle. Egyre-másra 24,81% fehérje, 54,78% keményítő és dextrin, 1,85% zsír, 3,58% celluloza, 2,47% só, különösen káli- és foszforsó s 12,51% viz alkotja. A L. ősrégi vetemény, már az ókorban szerették, az egyiptomiak és zsidók (Ézsau öröksége) ismerték. A régi görögök meg a rómaiak is termesztették. Egyiptom is sokat termesztett s a Nilus torkolatából, Pelusium városából sokat szállítottak. Az a nagy hajó, melyen most a Péter-templom előtt álló obeliszk Rómába került, hajónehezékül 120 000 római véka L.-t hozott magával. Lencsét a bronzkorszak cölöpházaiban is találtak, p. a Bieli-tóban. Athénben az V. sz. közepén csak a szegényebb nép ette, Cato az ültetését is leirta. A Alpescken át terjedt el Németországba. A L. lisztjét mint a babét orvosi borogatónak használták. L. még Vadlencse

A háborúk már kissé zajosabb téma. Alapvetően úgy vélem, a történelem ismétli önamgát, amiből az emberiség vagy egyáltalán nem, vagy csak nagyon nehezen tanul. Ha ehhez hozzávesszük a modernizáció adta csodafegyvereket, akár el is szomorodhatnék végleg. Ezért hiszem, fejlődünk csak lassan..
Az alábbi lniken kicst más szemszögből is boncolgatják a témet:

index.hu/tech/tudomany/stan0118/

lengyelbalazs 2007.01.21. 18:50:01

na ez már döfi. akkor ezekszerint mégsem "gyártják":)

corpus17 2010.03.14. 09:38:45

Kb. 10 eve keresem a valaszt a sargaborsora. Sehol semmi. Meg is lepodtem hogy itt is folyik a nyomozas. Azt hittem mast nem erdekel. A lencse pedig bokron terem es lattam mar

lakerzso 2013.04.29. 11:28:55

most én is ültettem lencsé sárgaborsót majd kiderül hogy mijen és majd le irom
süti beállítások módosítása