HTML

lengyelbalazs

Friss topikok

  • lakerzso: most én is ültettem lencsé sárgaborsót majd kiderül hogy mijen és majd le irom (2013.04.29. 11:28) 20.
  • lengyelbalazs: @edaniel: oké oké. D. pont, a lejtő alján az egyenes és a lejtő találkozásánál a meredekebb oldal... (2012.04.12. 14:32) 102.
  • lengyelbalazs: @Benjamin26: -ez a bajom nekem is. képlet alapján tényleg nem kellene változnia, de ez akkor nem ... (2012.02.20. 07:49) 100. jubileum avagy a centenárium
  • lengyelbalazs: és abban folyékony állapotban van? (2008.03.24. 21:27) 98.

Linkblog

91.

2007.10.14. 20:33 lengyelbalazs

 

2007. 10. 15

 

Lakásépítő piacon dolgozom, de mégsem tudom a választ az alábbi kérdésre. Jobban belegondolva, nem is csak a lakásépítésre vonatkozik a dolog. Bármilyen termék vásárlása esetén érdekes lehet. Szóval, ha veszek egy terméket, legyen most ez egy lakás, arra az eladónak törvényi kötelezettsége 3 év garanciát vállalni. De sajnos a mai magyar lakásépítő piac szokásához híven a házakat, lakásokat projektcégek építik. Kifejezetten egy projekt megépítésére hozzák őket létre. Ő köti meg szerződést a generálkivitelezővel, a tervezővel, a lakóval. Ő veszi meg a telket, ő fizeti a közműfejlesztéseket, az illetékeket, és ő is értékesíti. Amint a lakások elkelnek, a használatbavételi engedély jogerőre emelkedik, ezeket a cégeket megszűntetik. Vagy becsődöltetik, vagy eladják, vagy beszüntetik a tevékenységüket. Addig nem is lenne baj, amíg nem lennének kötelezettségeik. Ilyen ebben az esetben, a garanciális kötelezettségük. Ki viseli ebben az esetben a 3 év alatt felmerülő jogos lakói követeléseket? Senki. A lakók szerintem ebben a helyzetben szépen vesztesek maradnak. Míg a befektetők, kezdik ugyanazt elölről. Mondhatni lelépnek a pénzzel.

Nem tudom, hogy van-e valamilyen törvény arra, hogyha valaki becsődöltet egy céget, ami kötelezettséget hagy maga után, lehet az az állam felé, vagy más vállalkozók felé, vagy az alkalmazottai felé, ne agy isten ebben az esetben a lakók felé, akkor alakíthat-e utána egy másikat? Én biztos nem engedném vagy öt évig.

Vagy a másik eset. Megszűnhet-e egy cég, ha a fenti dolgokkal még nem számolt el? Biztos nem engedném. Hogy van az, hogy ezt meg lehet csinálni? Vagy van ilyen törvény, csak kijátsszák? De nem csak a lakásról van persze szó. Lehet az szőnyeg, vagy vasvilla is. Egy éve tetettem váltózárat a kocsinkba. Egy olyan céggel csináltattam, amelyik 10 év garanciát vállalt rá. Tök jó vevőcsalogató reklám, de ha belegondolunk, ki tart ma meg egy kocsit tíz évig? A következő tulaj, úgyse viszi majd vissza. Ja persze, nem beszélve arról, hogy a cég ami beszerelte, kb 3 év múlva, már úgyis más néven fog futni.

Vissza az építőiparra. Nézzünk egy másik esetet. Az építtető kiadja generálkivitelezőnek a munkát, és a garanciális javítási munkákat engedményezi, neki. Úgyis ő fogja csinálni, még akkor is ha szerződéses viszonyban nincsenek is egymással. Mi történik, ha a generálkivitelező megy csődbe. A garanciális munkák javítására, az építtetők visszatartásokat eszközölnek. Ez általában a vállalkozási összeg 5 százaléka. Ha a generálkivitelező csődbe megy, akkor ebből az összegből javítják a hibákat. Itt tehát megvan a védelem. De hogy lehet az, hogy a fontosabb esetben, vagyis a fentiben, nincs biztosítva az ember, hogy nem csapják be őt. Az utazási irodáknak például el kell különíteni egy bizonyos összeget, az utasaik biztonsága érdekében. Nem lehetne ilyet máshol is csinálni?

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdes-felelek.blog.hu/api/trackback/id/tr35196209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lengyelvili 2007.10.15. 20:15:37

Primer szerkezet jogszabály szerint 10 év
szekunder szerkezet 5 év
a többi 3 év.
Jogszabály szerint, ha akarod megnézem pontosan melyikben.

lengyelbalazs 2007.10.16. 09:39:54

én 15-10-5-3 évekről tudok. a szerkezetektől függően. de garanciát csak 3 évig ad. utána ha jól tudom szavatosság jár. vagyis, 3 év után a lakónak be kell bizonyítania, hogy nem szakszerűen lett a szerkezet kialakítva.

de a kérdés, nem feltétlenül erre irányul. mert ha nincs kin, behajtani, akkor lehet 100 év is ez a garancia.
süti beállítások módosítása