HTML

lengyelbalazs

Friss topikok

  • lakerzso: most én is ültettem lencsé sárgaborsót majd kiderül hogy mijen és majd le irom (2013.04.29. 11:28) 20.
  • lengyelbalazs: @edaniel: oké oké. D. pont, a lejtő alján az egyenes és a lejtő találkozásánál a meredekebb oldal... (2012.04.12. 14:32) 102.
  • lengyelbalazs: @Benjamin26: -ez a bajom nekem is. képlet alapján tényleg nem kellene változnia, de ez akkor nem ... (2012.02.20. 07:49) 100. jubileum avagy a centenárium
  • lengyelbalazs: és abban folyékony állapotban van? (2008.03.24. 21:27) 98.

Linkblog

81.

2007.08.10. 21:32 lengyelbalazs

 

2007. 08. 10

 

A munkahelyemen különböztem össze a kollégáimmal az alábbi kérdésekben. Ez azért jó téma igazából, mert mindenkinek van valamilyen tapasztalata benne, hallott róla, mesélték, vagy valami egyéb módon tud valamit regélni róla.

Több példát hozok fel, mert mindet tanulságosnak érzem.

Első. Mész egy kétszer kétsávos úton, középen dupla záróvonal. Előtted egy autó hirtelen megakar fordulni, és te hátulról telibe vered. Ki a hibás? Ki fizeti ki az autódban keletkezett kárt? Te, mert nem tartottad be a követési távolságot? A pimpi, mert az ő szabálytalansága idézte elő a balesetet?

Második. Mész este egy faluban. Géza bácsi előtted biciklizik hazafele a krimóból, kissé ittasan. Te indexelsz, kikerülnéd jó szélesen, de ő eléd esik, és elütöd. Kérdés ugyanaz, mint fent. Lehet tetézni ugyanezt, éjjel volt és kivilágítatlan, mellény nélkül, meg miegyéb.

Harmadik. Mész a körúton, lelép egy csóka a járdáról, te ötvennel mész, veled minden rendben, mégsem tudsz megállni. Kész a baleset. Ki a hibás?

Negyedik. Ötvennel haladsz egy két x két sávos úton. Te a belső sávban mész. A kereszteződésnél egy kamion lassít, de te nem is gondolod, hogy azért mert kienged egy kocsit, amelyik keresztben át akar menni. Telibe vered. Ki a hibás?

Ötödik. Egy főútvonalon előzöl. Az út egy x egy sávos (a szembejövőben előzöl). Egy kereszteződésben, amikor te még a másik sávban vagy a túloldalról egy kocsi egy alsóbb rendű útról abba a sávba akar jobbra kanyarodni kisívben, amelyikben épp előzöl. Ő csak balra néz, mivel kisívben jobbra akar menni (egyébként mindenki így teszi rutinból). Nem vesz téged észre, és kész a baleset. Ki a hibás?

5 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://kerdes-felelek.blog.hu/api/trackback/id/tr81137209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lengyelvili 2007.08.10. 22:37:00

1. nem tudom, de valszeg nem te
2. nem tudom, de már jártam így sajnos
3. szvsz nem te, így halt meg egy ismerősöm
4. te, együtt kell élni a forgalmi helyzettel
5. te, kereszteződésben nem előzünk

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.08.13. 10:10:43

1. Te vagy a hibás, mint mondtad kellő féktávolság. Aztán lehet, hogyha rendőr is képbe kerül, akkor a másik is büntetést kap indokolatlan fékezés miatt, de a hibás attól még te vagy.
2. Ha jó szélesen kerülöd, nem tud eléd esni :P. De egyébként ilyenkor nem hinném, hogy te vagy a hibás.
3. Aki lelép eléd. Kivéve, ha ez a zebrán történik :P
4. Szintén te, lásd 1. pont, féktávolság
5. Mintha ilyen helyeken mindig záróvonal lenne, pont azért, hogy ez nem fordulhasson elő

lengyelbalazs 2007.08.13. 15:55:11

mondtam, hogy ahány ember annyi szokás lesz itt. ezek most vagy nem egyértelműek, vagy rosszúl tudjuk a kreszt. azért fűzök egy kis kommentárt:
1. szerintem is én leszek, mert nem tartottam be a követési távolságot. de akkor kérdezek még egyet. mi van ha ebben a balesetben te nem a kocsi mögött jössz, és úgy mész bele, hanem szembe jössz, elédkanyarodik és úgy csatt? erre azt mondanám, hogy egyértelmű ő a hibás. de innen józan paraszti ésszel végiggondolva, van egy faszkalap, aki szabálytalankodik, és balesetet idéz elő, nem mindegy, hogy te melyik oldalról jössz. egyik oldalról te vagy a hibás, mert nem tartottad be a féktávolságot, a másik oldalról nem, mert ő szabályt sértett. kicsit faramuci
2. ilyenkor miért nem te vagy a hibás? ha előbb te voltál, akkor most is neked kell lenned. nem tartottad be a követési távolságot. vagy nem az út és látási viszonyoknak megfelelően vezettél.
3. ez mondjuk nekem is egyértelmű, hogy nem én, de az ismerőseim ezt is cáfolják. miszerint nem a látási és útviszonyoknak megfelelően vezettél.
4. szerintem ez a legérdekesebb, főleg, hogy minden nap látok ilyet a budafoki-prielle kereszteződésben. itt nem egyértelmű szerintem. biztos nem a féktávolság, mert neki nincs elsőbbsége. egy alsóbbrendű útról kanyarodott eléd. a kérdés az, ha valaki átengedi a másikat egy kereszteződésben, akkor a mellette jövőnek, vagy a szembejövőnek is kötelező megadnia?
5. Erre igazából tudom a választ. nem az a hibás aki előz. lehet előzni kereszteződésben, csak akkor ha táblával jelzetten főútvonalon haladsz. a csávó aki kikanyarodott eléd az lesz a hibás, mert nem adta meg az elsőbbséget.

lengyelbalazs 2007.08.13. 15:56:55

rosszúl helyett rosszul

Surfin · http://surfin.blog.hu 2007.08.31. 16:47:31

1. Nem értem, hogy ezen mi nem egyértelmű. Ha te szembejössz, és elédkanyarodik, még jó, hogy ő a hibás, ilyenkor nincs féktávolság, amit be lehetne tartani. Előfordulhat, hogy ilyenkor nem is tudsz tenni semmit a baleset ellen. De ha mögötte mész, akkor igen: betartod a féktávot.
2. Ő nem a látási viszonyoknak megfelelően közlekedett. Későn vetted észre, mert nem volt lámpája -> nem tudtál semmit tenni -> ő a hibás.
3. Nem a látási és útviszonyoknak megfelelően vezettél? Akkor szerintük ahol sövény van mondjuk az út mentén, ott max. 10-zel mehetsz?
4. Ja, hogy a kamion a külsőben megy, és a keresztező kocsinak mész neki? Ezt nem írtad :P. Akkor már más a helyzet. Persze, hogy a keresztező kocsi a hibás, ha neki kell elsőbbséget adnia. (Gondolom erre gondoltál, de ezt sem írtad.)
5. Ok, ha még sincs záróvonal, akkor a kikanyarodó a hibás. Ez így is logikus, ő tud tenni a baleset ellen: nem kanyarodik ki, de az előző már nem igen.
süti beállítások módosítása